Jestem uczennicą technikum architektury krajobrazu. Moją pasją jest przyrządzanie różnych dań– od głównych po ciasta i desery. Karkówka jest świetna na spotkanie ze znajomymi i wystawne przyjęcie.
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
2 średnie cebule
1 kg pieczarek
50 dag żółtego sera
keczup
pieprz, sól
bazylia
majonez
olej
Sałatka:
puszka ananasa
puszka kukurydzy
30 dag żółtego sera
majonez
Karkówka po królewsku z sałatką z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę myjemy, osuszamy, kroimy, oprószamy pieprzem i solą. Odstawiamy na ok. 3 godziny. Plastry mięsa obtaczamy w keczupie i układamy na blasze (bez tłuszczu). Wkładamy do rozgrzanego do 200 °C piekarnika. Cebule i pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju.
2.Pieczarki z cebulą nakładamy na kawałki karkówki, posypujemy bazylią, przykrywamy plastrami żółtego sera, a na wierzch wykładamy po łyżce majonezu i pozostawiamy w piekarniku, aż mięso będzie miękkie, a ser lekko się stopi.
3.Ananasa i kukurydzę osączamy z zalewy. Ananasa i żółty ser kroimy w kostkę, dodajemy kukurydzę i majonez, całość mieszamy i podajemy do karkówki.
Komentarze