Cudownie aromatyczna i rozpływająca się w ustach karkówka w towarzystwie cebuli, pieczarek i papryki... Powstały sos idealnie pasuje do polania po ziemniakach lub do chlebka.
Karkówka po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.arkówkę pokroić w plastry, każdy przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odstawić na kilka godzin. Następnie każdy plaster podsmażyć krótko, odłożyć na talerz z papierem kuchennym, aby odsączyć z oleju.
Cebulę pokroić w większe pióra, paprykę pozbawić skóry i pokroić w większe kawałki, pieczarki tak samo. Posypać solą i pieprzem, wymieszać. Układać warstwowo w naczyniu żaroodpornym: karkówka - warzywa - karkówka - warzywa -...i tak do wykończenia, ostatnią warstwą muszą być warzywa. Passatę przełożyć do miseczki, dodać trochę pieprzu, słodkiej papryki i szczyptę cukru. Polać karkówkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez ok 2,5-3h, do miękkości mięsa.
Komentarze