Karkówka po cygańsku

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cudownie aromatyczna i rozpływająca się w ustach karkówka w towarzystwie cebuli, pieczarek i papryki... Powstały sos idealnie pasuje do polania po ziemniakach lub do chlebka.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 kg karkówki
    - 1kg papryki
    - 3 cebule
    - 0,5kg pieczarek
    -1 kartonik passaty pomidorowej
    - przyprawy: pieprz czarny, sól, czosnek granulowany, papryka słodka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. arkówkę pokroić w plastry, każdy przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odstawić na kilka godzin. Następnie każdy plaster podsmażyć krótko, odłożyć na talerz z papierem kuchennym, aby odsączyć z oleju.
    Cebulę pokroić w większe pióra, paprykę pozbawić skóry i pokroić w większe kawałki, pieczarki tak samo. Posypać solą i pieprzem, wymieszać. Układać warstwowo w naczyniu żaroodpornym: karkówka - warzywa - karkówka - warzywa -...i tak do wykończenia, ostatnią warstwą muszą być warzywa. Passatę przełożyć do miseczki, dodać trochę pieprzu, słodkiej papryki i szczyptę cukru. Polać karkówkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez ok 2,5-3h, do miękkości mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować