Karkówka po cygańsku z patelni

5 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polecam takie mięso na rodzinny obiad. Mięso jest bardzo smaczne, kruche, a sos pikantny pomidorowo-paprykowy z ogórkiem małosolnym.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 kotletów z karkówki około 500 - 600 g
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    2 łyżki majonezu
    duża cebula
    2 łyżki oleju rzepakowego
    puszka krojonych pomidorów 400 g
    3 papryki ( u mnie czerwona, zielona, pomarańczowa )
    2 większe ogórki małosolne
    80 g koncentratu pomidorowego
    łyżka cukru
    2 łyżki ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ogórki małosolne Dodatki

Karkówka po cygańsku z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety z karkówki posmarować miksturą z musztardy i majonezu. Pozostawić w lodówce około 2 godziny.
    Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
    Na patelnię przełożyć mięso i kilka minut dusić z cebulą.
    Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dodać papryki pokrojone w kostkę, a wcześniej pozbawione gniazd nasiennych. Dodać gorącej, przegotowanej wody szklankę lub więcej, zależnie od potrzeby. Patelnię przykryć i dusić mięso ok. 40 min. Obrócić mięso, pomieszać od czasu do czasu.
    Dodać ogórki małosolne pokrojone w kostkę oraz zioła prowansalskie, cukier, słodką paprykę, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku.
    Całość dusić jeszcze 10 - 15 min na wolnym ogniu.
    Podać z ziemniakami albo z makaronem lub z kaszą.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Ogórek Papryka Pomidor

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować