Karkówka po cygańsku z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety z karkówki posmarować miksturą z musztardy i majonezu. Pozostawić w lodówce około 2 godziny.
Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
Na patelnię przełożyć mięso i kilka minut dusić z cebulą.
Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dodać papryki pokrojone w kostkę, a wcześniej pozbawione gniazd nasiennych. Dodać gorącej, przegotowanej wody szklankę lub więcej, zależnie od potrzeby. Patelnię przykryć i dusić mięso ok. 40 min. Obrócić mięso, pomieszać od czasu do czasu.
Dodać ogórki małosolne pokrojone w kostkę oraz zioła prowansalskie, cukier, słodką paprykę, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku.
Całość dusić jeszcze 10 - 15 min na wolnym ogniu.
Podać z ziemniakami albo z makaronem lub z kaszą.
Smacznego.
Komentarze