Karkówka po cygańsku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Palce lizać. Nie lada gratka dla mięsożerców kochających połączenia z ostrym i słodkim.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg karkówki

    sól

    pieprz

    1 łyżka słodkiej słodkiej papryki

    mąka do panierowania

    olej słonecznikowy do smażenia

    500 g pieczarek

    2 szt czerwonej papryki

    3 duże cebule

    5 ogórków kiszonych

    SOS : 250 ML WODY

    mały słoik koncentratu pomidorowego

    125 ml ketchupu

    1 łyżeczka czosnku granulowanego

    3 łyżki cukru

    3 łyżki octu winnego

    1 łyżka sosu sojowego

    słodka papryka

    pieprz cayenne

    sól

    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka po cygańsku 1. 1. Karkówkę umyłem, osuszyłem.. Jeśli karkówka pokroiłem w plastry o grubości ok. 1 cm. Doprawiłem z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką. Przykryłem mięso folią spożywczą i wstawiłem do lodówki na 2 godziny (można na dłużej). Potem każdy plaster karkówki otoczyłem w mące pszennej. Następnie na patelni rozgrzałem olej i smażyłem karkówkę z obu stron na rumiano.
    2. Pieczarki oczyściłem, a następnie pokroiłem na dość grube plasterki (ok. 0,5 cm).
    3. Paprykę umyłem, osuszyłem , usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w średnią kostkę.
    4. Cebulę obrałem, pokroiłem na części, a następnie każdą część podzieliłem na mniejsze cząstki.
    5. Ogórki kiszone odsączyłem z zalewy, pokroiłem w kostkę o boku ok. 1 cm.
    6. W żaroodpornym na dnie wyłożyłem połowę podsmażonej karkówki, na to połowę dodatków (pokrojone pieczarki, cebulę, paprykę i ogórki kiszone), następnie kolejną porcję karkówki i pozostałe pieczarki, cebulę, paprykę czerwoną oraz ogórki kiszone.
    7. Przygotowałem sos: w tym celu wymieszałem szklankę przegotowanej wody,
    190 g koncentratu pomidorowego, pół szklanki ketchupu pikantnego, 1 łyżeczkę czosnku suszonego , 3 łyżki cukru, 3 łyżki octu winnego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 czubatą łyżeczkę papryki słodkiej mielonej oraz szczyptę chili pieprzu cayenne. Następnie doprawiłem sos do smaku ..
    Przykryłem naczynie żaroodporne i wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i zapiekałem przez około 2 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryłem naczynie żaroodporne, by sos nieco odparował i zgęstniał. Po upieczenie wyjąłem mięso przełożyłem na talerze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować