Karkówka po cygańsku

  • wyświetlono: 12281 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 1

To ulubione danie mojej rodziny. Nadaje się na każdą okazję, niezależnie od pory roku.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Renata Mrówka, Górzyca
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● 1 kg karkówki
● 3 cebule
● 30 dag pieczarek
● jajko
● bułka tarta
● przyprawa uniwersalna
● olej
Sos:
● 2 ząbki czosnku
● 40 dag pikantnego keczupu
● 2 łyżki octu
● kostka rosołowa
● 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
● łyżeczka cukru
● łyżeczka soli
● łyżeczka musztardy
● 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania przepisu:

Karkówka po cygańsku

  • 1. Karkówkę kroimy w plastry,
    lekko rozbijamy. Obtaczamy
    w rozkłóconym jajku i bułce tartej, podsmażamy na rozgrzanym
    oleju.
  • 2. Cebule i pieczarki obieramy,
    kroimy w talarki, oprószamy
    przyprawa uniwersalna i osobno podsmażamy
    na oleju.
  • 3. Sos: keczup mieszamy ze
    szklanką wody, dodajemy
    zmiażdżony czosnek, ocet,
    musztardę i cukier. Mieszamy.
    Wkruszamy kostkę rosołową.
    Doprawiamy papryką, solą
    i pieprzem. Zagotowujemy.
  • 4. W naczyniu żaroodpornym
    układamy warstwowo: cebulę
    wymieszaną z łyżką sosu, plastry
    karkówki i pieczarki. Polewamy
    sosem. Zapiekamy
    ok. godziny w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 180 °C.

Porady

Karkówkę podaję zwykle z ryżem i surówką z białej kapusty.
PPWS_02-2011

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadkarkówka

Komentarze

Podobne przepisy

image-0gci0m5

Dodane przez: monika016

Kiełbasa po cygańsku

Można jeść je jako danie obiadowe...

Kotlet po cygańsku

Dodane przez: danusia19671

Kotlet po cygańsku

Gdy byłam na przyjęciu u znajomych,...

Schab po cygańsku

Dodane przez: danusia19671

Schab po cygańsku

Już przyjadły mi się zwykłe kotlety...

pierś po cygańsku

Dodane przez: klementynka

pierś po cygańsku

Taką pierś przygotowałam dla odmiany...

placek po cygańsku

Dodane przez: aniak

Placek po cygańsku

Pyszności :)

udka po cygańsku

Dodane przez: capri

udka z kurczaka po cygańsku

Bardzo trafne połączenie smaków,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE