Karkówka pieczona z warzywami

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Naszedł nas pomysł na danie jednogarnkowe, w którym nie trzeba nic robić. Po prostu wkładacie do piekarnika i samo dochodzi. Do pieczenia użyliśmy naczynia glinianego, dostosowanego do wolnego pieczenia w niskiej temperaturze, jednak z powodzeniem można użyć zwykłej brytfanki.

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 mały seler
    por biała część
    2 małe cebule
    4 ziemniaki
    100 g mrożonych podgrzybków
    2 ząbki czosnku
    1 liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    1/2 szklanki kaszy pęczak
    600-700 ml bulionu warzywnego
    czerwone wino wytrawne
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Karkówka pieczona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka pieczona z warzywami 1. Mięso kroimy na dość duże kawałki.

    Jarzyny kroimy w kostkę.

    Ziemniaki w większą kostkę.

    Por w piórka.

    Cebule na ćwiartki.

    Większe grzyby kroimy na kawałki.

    Mięso, jarzyny, cebule, ziemniaki, grzyby, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kaszę, przekładamy do naczynia żaroodpornego (u nas garnek do pieczenia), zalewamy bulionem, dodajemy chlust wina i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 75°C. Odtąd pieczemy 5 i pół godziny. W tym czasie, wszystkie składniki przejdą wspaniałymi aromatami i smakami, a mięso będzie bardzo kruche.

    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować