Karkówka pieczona w piwie i kminku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepyszna wędlina na kanapki. bez sztucznych dodatków, z aromatycznymi przyprawami i lekkim piwnym posmaczkiem

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    1 szklanka ciemnego piwa
    1 łyżeczka kminku
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka czosnku
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu

Karkówka pieczona w piwie i kminku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę umyć dokładnie, lekko osuszyć i włożyć do wysokiego naczynia żaroodpornego.

    Mięso posypać majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem, natrzeć przyprawami, przykryć naczynie i wstawić do lodówki na całą noc.

    Na drugi dzień wlać piwo, odstawić naczynie na 3-4 godziny, co godzinę mięso obracając.

    Następnie wsypać kminek, przykryte naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 1,5 godziny. Zdjąć pokrywkę, zlać płyn i dopiekać jeszcze 15 minut.

    Wystudzić i schłodzić w lodówce, pokroić w cienkie plastry i podawać na kanapki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy