Tak jak obiecałam w poprzednim poście podaję przepis na przepyszną karkówkę pieczoną na kanapki, przepis bardzo prosty wystarczy mieć mięso karczek oraz potrzebne przyprawy i jedzonko gotowe.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg karczku wieprzowego,
1 łyżka przyprawy do mięsa,
1 łyżka przyprawy do karkówki,
3 łyżki oleju,
150 ml przegotowanej letniej wody
Karkówka pieczona na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zakupiony kawałek karczku przełożyć do miski wsypać przyprawy oraz wlać olej. Całe przyprawy z olejem wetrzeć - wmasować bardzo dokładnie w mięso i pozostawić na pół godziny aby przyprawy dokładnie wchłonęły się w mięso
2.Po wyznaczonym czasie odstania mięsa w przyprawach przełożyć je do naczynia żaroodpornego a następnie wstawić do zimnego piekarnika na drugiej półce od dołu, ustawić piekarnik na 200 stopni i piec 2 godziny co jakiś czas obracając mięso z każdej strony. Pół godziny przed końcem pieczenia się mięsa podlać go wodą i nadal piec do zmiany koloru mięsa. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia
3.Upieczone jeszcze gorące mięso jest miękkie aż łatwo wbija się w nie widelec, po ostygnięciu idealnie nadaje się na kanapki do kolacji a także śniadania. Karkówka wyszła bardzo smaczna przyprawy wchłonęły się nawet w środek mięsa tak że nie trzeba dosalać, można takie mięsko jeść z dodatkiem cebuli, ogórka, pomidora a nawet papryki. Polecam każdemu kto lubi zapach pieczonego się mięsa który roznosi się po całym domu
Komentarze