Karkówka pieczona ze śliwką wędzoną i jabłkiem

2 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zdrowa porządka sztuka mięsa którą można wykorzystać za równo na kanapkę jak i plaster pieczeni do obiadu .

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 1.5 kg karkówki wieprzowej ( około 1.5 ) * 2 ząbki czosnku * 10 śliwek suszonych * Opakowanie majeranku * Sól , pieprz czarny mielony * 1 duża cebula * 1 duże jabłko lub 2 mniejsze * Kostka rosołowa warzywna * 4 ziarna pieprzu 3 ziarna ziela angielskiegi i 2 liście laurowe * Naczynie żaroodporne
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka pieczona ze śliwką wędzoną i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cały kawałek karkówki myję , osuszam . Czosnek obieram i kroję w małe kawałki . Ostrym nożem robię dziurki z wierzchu karkówki i wkładam w nie czosnek . Dziurki robię dość gęsto . Cały kawałek karkówki nacieram olejem aby lepiej wetrzeć przyprawy . Następnie posypuję mięso solą pieprzem , tak jak zazwyczaj doprawia się mięso , i wcieram od góry ,z boków i z dołu . . Następnie posypuję suszonym majerankiem i również dokłanie wcieram w cały kawałek mięsa . Cebulę obieram i kroję w grubsze plastry po czym układam je w naczyniu żaroodpornym . Na cebulę kładę pzyprawioną karkówkę i układam suszone śliwki na wierzchu . Kostkę rosołową rozpuszczam w 1 szklace wrzącej wody i wlewam na dno naczynia , w którym jest mięso . Liście laurowe , pieprz ziarnisty i ziele angielskie rozkładam obok mięsa . Naczynie zamykam i wstawiam na termoobieg na 200 stopni i piekę tak około 40 minut . Po tym czasie wyjmuję naczynie i układam na wierzchu mięsa pokrojone w grubsze plastry jabłko. Zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze około 50 minut . Zasada jest taka , że 1 kg mięsa pieczemy godzinę , 1.5 kg mięsa półtorej godziny i tak dalej , ja jednak sprawdzam jakość pieczonego mięsiwa długą wykałaczką przynajmniej 2 razy podczas pieczenia . Po upływie czasu , naczynie wyjmuję ale mięso zostawiam w nim do wystygnięcia . Chybaże ma to być sztuka mięsa na obiad to kroję bardzo ostrym nożem porządny kawałek i podaję z ziemniakami i mieszanką sałat w sosie koperkowym .
    https://www.malgoskawkuchni.com/2020/07/sos-koperkowy-do-saaty.html
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować