Karkówka na winie z lubczykiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Karkówka pomimo tego,że wyszła bardzo ciemna od czerwonego wina , nie jest przypalona. Jest miękka i soczysta, a sos obłędnie smaczny.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
    Lubczyk świeży lub suszony
    250ml czerwonego wytrawnego
    marynata:
    100ml oleju
    sól morska
    papryka ostra
    pieprz świeżo zmielony
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżka płynnego miodu

    Dodatkowo do sosu:
    100ml śmietany 30% + trochę mąki pszennej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina Sosy

Karkówka na winie z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karkówka 1. Wszystkie składniki marynaty wkładamy do miski i łączymy ze sobą. następnie obtaczamy w marynacie mięso i nacieramy. Zostawiamy na 20 minut mięso w marynacie. następnie wlewamy połowę wina i dodajemy lubczyk.
  • marynowanie 2. Pozostawiamy mięso w winie najlepiej na całą noc.
  • Karkówka 3. następnie całość przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na mocnym ogniu z każdej strony przez 20 minut tak aby mięso mocno się zrumieniło. Dolej 1 szklankę ciepłej wody.
  • Karkówka 4. Następnie zmniejszamy smażymy na małym ogniu podlewając resztą wina i od czasu do czasu wodą,aby wytworzył się sos. Smażyłam swoją karkówkę około 1,5 godziny pod przykryciem.
  • sos 5. Po wyjęciu mięsa, przecedź sos,aby był gładki. Podgrzej sos i wlej do niego śmietanę z mąką. Energicznie wymieszaj.

Porady

Uwielbiam smażoną karkówkę podawać z ciemnym sosem i pyzami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Lubczyk Mięso Wieprzowina Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować