Karkówka na słodko

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Eksperymentuję z różnymi smakami, a mąż jest degustatorem moich dań. Karkówka była parę razy „dostrajana”, aż wyszła taka, że palce lizać.

Składniki:

  • ● kawałek karkówki (zależnie od liczby osób)
    ● delikat do mięs
    ● 25 dag rodzynek
    ● 1,5 szkl. soku jabłkowego
    ● tłuszcz do smarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę kroimy w 2-cm
    grubości plastry, z każdej strony
    obsypujemy obficie delikatem.
  • 2. Naczynie żaroodporne smarujemy
    małą ilością tłuszczu.
    Układamy plastry mięsa, obsypujemy
    rodzynkami, kładziemy
    kolejną warstwę karkówki
    i znów posypujemy rodzynkami.
    Powtarzamy układanie warstw
    mięsa i rodzynek, do wyczerpania
    składników.
  • 3. Zalewamy mięso sokiem jabłkowym,
    przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy
    w temperaturze 200 °C do miękkości,
    podlewając sokiem. Pod
    koniec pieczenia odkrywamy
    i lekko zapiekamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować