Karkówka na kołderce z włoszczyzny

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis na ekspresowe danie, karkówka duszona z włoszczyzną w musztardowym sosie.

  • 40 min

Składniki:

  • Ok. pół kg karkówki w plastrach
    400 g mrożonej włoszczyzny krojonej w słupki
    3 łyżki oleju
    duża kopiasta łyżka musztardy (u mnie stołowa)
    sól
    pieprz

Karkówka na kołderce z włoszczyzny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy, osuszamy i rozbijamy tłuczkiem.
    Oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiano, następnie zmniejszamy ogień dolewamy kilka łyżek wody i dusimy pod przykryciem ok.15 minut.
  • 2. Dodajemy włoszczyznę, jeśli woda odparowała to uzupełniamy i dalej dusimy na małym ogniu, aż wszystko będzie miękkie.
    Na koniec dodajemy musztardę i przyprawy i chwilę jeszcze dusimy.
    Karkówkę układamy na warzywach, podajemy z frytkami lub z ziemniakami z wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy