REKLAMA

Karkówka z patelni na kapuście kiszonej z suszonymi prawdziwkami i śliwką suszoną

wyświetlono: 108 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Smaczna, niezwykle aromatyczna karkówka podsmażana na tłuszczu z dodatkiem świeżej szałwii i młodego czosnku, idealnie wkomponuje się w rodzinny posiłek. Świetnie smakuje z podpiekanymi ziemniakami czy pajdą świeżego pieczywa. Kwaśny smak kapusty delikatnie osłodzony dodatkiem powideł śliwkowych, zabarwiony aromatem suszonych borowików i szczyptą kminu to danie które sprawi, że goście będą prosić o dokładkę :)

opublikowany: 29.08.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki
    tłuszcz do obsmażenia mięsa
    2 gałązki świeżej szałwii
    3 ząbki czosnku
    500 g kapusty kiszonej
    3 małe cebule
    2 marchewki
    1 niewielki kawałek pora
    garść suszonych prawdziwków lub innych grzybów suszonych
    3 śliwki suszone
    1 duża łyżka powidła śliwkowego

    Przyprawy:

    sól morska
    pieprz zielony
    kmin rzymski
    majeranek
    ziele angielskie
    liść laurowy
    jałowiec
    goździk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie potrawy zaczynamy od namoczenia grzybów. Suszone borowiki umieszczamy w kubku i zalewamy wrzątkiem.

    * Warzywa, myjemy, obieramy i kroimy w plastry.

    * Mięso myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy pieprzem i solą.

    * Rozgrzewamy tłuszcz na dużej patelni, dodajemy całe gałązki szałwii i ząbki czosnku. Po krótkiej chwili aromat zacznie się unosić, wtedy możemy zacząć obsmażać mięso.
    Dobrze rumiane kawałki karkówki odkładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową i odkładamy na bok.

    * Mięso i gałązki szałwii ściągamy z patelni, na tym samym tłuszczu złocimy cebulę, do niej dokładamy kapustę, krótko mieszamy, dodajemy ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy i goździka, lekko oprószamy majerankiem.

    * Na kiszonej kapuście układamy mięso, następnie posypujemy je: marchewką, porem i dolewamy namoczone grzyby wraz z płynem. Całość podlewamy gorąco wodą, tak aby przykryła w całości danie, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Po 30 minutach dodajemy śliwki suszone i powidła. Doprawiamy kminem rzymskim, solą i pieprzem, dusimy do miękkości.
    Smacznego :)

Porady

* Szałwia pomaga w trawieniu tłustych mięs, ma równie przyjemny aromat. Można ją pominąć jeśli nie jesteśmy zwolennikami tego zioła, lub nie używamy go w kuchni. W jej miejsce możemy użyć świeżej gałązki rozmarynu, majeranku czy tymianku.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ankad21 ankad21

Karkówka w kiszonej kapuście

Jeszcze nigdy tak dobrej karkówki nie jadłam. Niebo w gębie.

kategoria: Dania główne opublikowany: 09.03.2017 | wyświetlono: 162856 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 0
Dodane przez: violast11 violast11

KARKÓWKA ZAPIEKANA W KAPUŚCIE KISZONEJ

Pyszne sycące danie z piekarnika

kategoria: kapusta kiszona Dania główne opublikowany: 09.10.2012 | wyświetlono: 255929 Książki kucharskie: 26 | Polecenia: 0
Dodane przez: mariosylwia 0067Komunia

Karkówka w kiszonej kapuście

:-) Gorąco polecam (-:

kategoria: kapusta kiszona Dania główne opublikowany: 25.11.2015 | wyświetlono: 5636 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE