Karkówka z patelni na kapuście kiszonej z suszonymi prawdziwkami i śliwką suszoną

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczna, niezwykle aromatyczna karkówka podsmażana na tłuszczu z dodatkiem świeżej szałwii i młodego czosnku, idealnie wkomponuje się w rodzinny posiłek. Świetnie smakuje z podpiekanymi ziemniakami czy pajdą świeżego pieczywa. Kwaśny smak kapusty delikatnie osłodzony dodatkiem powideł śliwkowych, zabarwiony aromatem suszonych borowików i szczyptą kminu to danie które sprawi, że goście będą prosić o dokładkę :)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki
    tłuszcz do obsmażenia mięsa
    2 gałązki świeżej szałwii
    3 ząbki czosnku
    500 g kapusty kiszonej
    3 małe cebule
    2 marchewki
    1 niewielki kawałek pora
    garść suszonych prawdziwków lub innych grzybów suszonych
    3 śliwki suszone
    1 duża łyżka powidła śliwkowego

    Przyprawy:

    sól morska
    pieprz zielony
    kmin rzymski
    majeranek
    ziele angielskie
    liść laurowy
    jałowiec
    goździk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Karkówka pieczona

Karkówka z patelni na kapuście kiszonej z suszonymi prawdziwkami i śliwką suszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie potrawy zaczynamy od namoczenia grzybów. Suszone borowiki umieszczamy w kubku i zalewamy wrzątkiem.

    * Warzywa, myjemy, obieramy i kroimy w plastry.

    * Mięso myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy pieprzem i solą.

    * Rozgrzewamy tłuszcz na dużej patelni, dodajemy całe gałązki szałwii i ząbki czosnku. Po krótkiej chwili aromat zacznie się unosić, wtedy możemy zacząć obsmażać mięso.
    Dobrze rumiane kawałki karkówki odkładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową i odkładamy na bok.

    * Mięso i gałązki szałwii ściągamy z patelni, na tym samym tłuszczu złocimy cebulę, do niej dokładamy kapustę, krótko mieszamy, dodajemy ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy i goździka, lekko oprószamy majerankiem.

    * Na kiszonej kapuście układamy mięso, następnie posypujemy je: marchewką, porem i dolewamy namoczone grzyby wraz z płynem. Całość podlewamy gorąco wodą, tak aby przykryła w całości danie, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Po 30 minutach dodajemy śliwki suszone i powidła. Doprawiamy kminem rzymskim, solą i pieprzem, dusimy do miękkości.
    Smacznego :)

Porady

* Szałwia pomaga w trawieniu tłustych mięs, ma równie przyjemny aromat. Można ją pominąć jeśli nie jesteśmy zwolennikami tego zioła, lub nie używamy go w kuchni. W jej miejsce możemy użyć świeżej gałązki rozmarynu, majeranku czy tymianku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować