Karkówka na grilla

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

pyszna, wg przepisu Piotrka

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • karkówka cała, porcja sklepowa
    marynata klasyczna z jałowcem
    Marynata ognista z chili
    Przyprawa klasyczna do grilla
    Olej ok. 3-4 łyżki
    Wino ok. ½ szklanki
    3-4 duże cebule
    sól

Karkówka na grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na plastry, rozbić tłuste żyłki.
    Połączyć obie marynaty, dodać trochę wina ok 1/2 szklanki, ok 3-4 łyżki oleju. Wymieszać i smarować plastry karkówki. Przyprawić też przyprawą klasyczną do dań z grilla.
    Układać w pojemniku.
    Na wierzch ułożyć plastry cebuli, które też lekko posolić i oprószyć przyprawą do grilla, aby w trakcie marynowania puściła soki, które wnikną w mięso.
    Pojemnik zamknąć i wstawić do lodówki na dobę.
    Następnie grillować, wrzucając do paleniska gałązkę rozmarynu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy