Karkówka na bogato – z pieczarkami, jabłkiem, ogórkiem konserwowym i papryką

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Banalnie prosta w wykonaniu, a jednak niesamowicie przepyszna karkówka, to propozycja sycącego dania obiadowego, na co dzień, jak i na święta. Pierwotnie w przepisie była większa ilość ogórków konserwowych. Zastąpiłam ich część jabłkami, poprzez co karkówka stała się łagodniejsza i delikatniejsza.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
    2 jabłka,
    2 cebule,
    2 ogórki konserwowe,
    50 dag pieczarek,
    ½ słodkiej czerwonej papryki,
    ½ słodkiej żółtej papryki
    2/3 szklanki zalewy z ogórków,
    3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    3 łyżki pikantnego ketchupu,
    sól,
    pieprz,
    słodka papryka mielona,
    majeranek,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka na bogato – z pieczarkami, jabłkiem, ogórkiem konserwowym i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę opłukać, pokroić w plastry, osuszyć i lekko rozbić. Plastry karkówki oprószyć solą i przyprawami. Obsmażyć na patelni i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
    Pieczarki pokroić w ćwiartki, paprykę w paski, cebulę w piórka, a jabłka w kostkę.
    Ponownie rozgrzać na patelni olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać pieczarki, jabłka i paprykę – smażyć do czasu odparowania soku. Zestawić z ognia i dodać pokrojone w kostkę ogórki.
    Przygotować zalewę: wymieszać zalewę z ogórków z ketchupem i koncentratem.
    Na mięso wykładamy podsmażone składniki, zalewamy wszystko zalewą i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 minut. Podajemy gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Karkówka Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować