Karkówka duszona z pieczarkami i papryką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Z kawałka dobrego i świeżego mięsa zawsze można przyrządzić coś pysznego. Tym razem wybór padła na przepis na duszoną karkówką z pieczarkami.

  • 50 min

Składniki:

  • 5-6 plastrów karkówki
    sól, pieprz naturalny
    mąką do obtoczenia mięsa
    olej do smażenia
    2 małe cebule
    4 ząbki czosnku
    3 duże pieczarki
    szklanka wody
    czerwona papryka
    łyżeczka tymianku
    pół łyżeczki czubrycy zielonej
    150 ml śmietanki 30%
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka duszona z pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozbić tłuczkiem, posypać z dwóch stron solą i pierzem, a następnie obtoczyć w mące.
    Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć z dwóch stron kotlety - aby soki zamknęły się w środku.
    Zdjąć mięso,a na tym samym oleju podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem.
    Po chwili wrzucić pieczarki, posolić je i smażyć aż odparuje woda.
    Wrzucić mięso, dolać szklankę wody, dosypać tymianek i czybrycę i dusić pod przykryciem mięso przez 25 minut.
    Dolać śmietankę, wrzucić pokrojoną w paseczki paprykę, zagotować.
    Posypać posiekaną natką pietruszki.
    Mięso z sosem podałam z domowymi kopytkami pietruszkowymi .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować