500 g karkówki wieprzowej
350 g pieczarek
200 g cebuli
2-3 łyżki oleju
1 szklanka bulionu (może być z kostki)
sól
świeżo zmielony pieprz
posiekana zielona pietruszka do posypania
Karkówka duszona z pieczarkami i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę kroimy w niedużą kostkę, podsmażamy na łyżce oleju do odparowania płynu. Zdejmujemy z patelni.
2.Pieczarki czyścimy, trzonki kroimy w grube plastry, a kapelusze w półplasterki. Jeśli tłuszczu ze smażenia mięsa jest mało, dodajemy 1 łyżkę oleju i podsmażamy pieczarki do odparowania płynu. Zdejmujemy z patelni.
3.Cebule obieramy, kroimy w półplasterki. Do tłuszczu na patelni dodajemy 1-2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę do zeszklenia.
4.Do cebuli dokładamy mięso i pieczarki, delikatnie solimy i pieprzymy, podgrzewamy i wlewamy bulion. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 20-25 minut, odkrywamy i smażymy do odparowania płynu. Przyprawiamy do smaku.
5.Mięso posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.
Komentarze