Karkówka duszona z dodatkiem warzyw

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Witajcie co powiecie na taki obiad a mianowicie karkówka duszona w sosie własnym z dodatkiem mieszanki europejskiej czyli warzyw z tej właśnie mieszanki Obiad jest prosty i w miarę szybki do przygotowania a smak no cóż musicie sami sobie wyobrazić.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g karkówki wieprzowej,
    1 płaska łyżeczka soli,
    0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
    1 łyżka oleju,
    2 szklanki wody gotowanej ( szklanka pojemność 210 ml ),
    3 ziarenka ziela angielskiego,
    1 liść laurowy,
    1 płaska łyżka suszonej włoszczyzny ( mam od mamy ),
    100 g warzyw z mieszanki europejskiej,
    szczypta przyprawy uniwersalnej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka duszona z dodatkiem warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Karkówkę pokroić w plastry po dwa centymetry następnie obsypać solą i pieprzem wlać olej i dokładnie rozprowadzić sól z pieprzem i olejem po plastrach mięsa. Odstawić na dziesięć minut aby plastry łopatki przegryzły się z solą i pieprzem.
  • obiad 2. Gdy plastry łopatki odstały wyznaczony czas, dużą patelnię rozgrzać ułożyć na niej przygotowane plastry łopatki i na średnim ogniu podsmażyć z obu stron na rumiany kolor. Do podsmażonych wystarczająco plastrów łopatki wlać dwie szklanki przegotowanej gorącej wody, wsypać suszoną włoszczyznę oraz dodać ziela angielski i liść laurowy. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu wyparowania wody powinno zostać mniej więcej 2 - 3 łyżek wody.
  • obiad 3. Jak już z duszonej karkówki wyparowała dodana woda a karkówka jest mięciutka tak że aż się rozpada, wtedy dodać mrożone warzywa z mieszanki europejskiej doprawić szczyptą przyprawy uniwersalnej i jeszcze chwilkę poddusić pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie i powstanie sosik
  • obiad 4. Przygotowaną w sosie i warzywach karkówkę podałam z młodymi ziemniakami i koperkiem oraz surówką z kapusty pekińskiej z dodatkiem śmietany 18 %. Karkówka wyszła tak miękka że podczas jedzenia rozpływała się w ustach. Dla większej ilości osób w rodzinie wystarczy zwiększyć ilość składników.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować