Karkówka duszona z cebulką

0 (0 ocen)

Takie proste i smaczne danie z karkówki podałam z pieczonymi ziemniakami i bukietem jarzyn.

Składniki:

  • 4 plastry karkówki (ok 600-700 g)
    3 cebule
    olej rzepakowy-3 łyżki
    sól
    imbir mielony
    czosnek granulowany
    papryka słodka i ostra
    pół szklanki rosołu lub wody

Karkówka duszona z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry karkówki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko rozklepać.
    Oprószyć z obu stron przyprawami , przełożyć do miski, nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin, można na całą noc.
  • 2. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem, osączyć na sitku.
    Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, obsmażyć mięso z obu stron na rumiano, zdjąć do innego naczynia,a na tym samym tłuszczu położyć cebulę.
    Dusić na mniejszym ogniu, aż się zeszkli, dołożyć karkówkę , podlać wodą lub rosołem i dusić na malutkim ogniu, aż mięso będzie mięciutkie. Od czasu do czasu zamieszać,żeby cebula się nie przypaliła.
    Jeżeli potrzeba doprawić jeszcze do smaku.
    Podawać z ziemniakami pieczonymi lub z wody i ulubionymi warzywami duszonymi na parze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy