Karkówka duszona z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry karkówki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko rozklepać.
Oprószyć z obu stron przyprawami , przełożyć do miski, nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin, można na całą noc.
2.Cebulę obrać, opłukać, pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem, osączyć na sitku.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, obsmażyć mięso z obu stron na rumiano, zdjąć do innego naczynia,a na tym samym tłuszczu położyć cebulę.
Dusić na mniejszym ogniu, aż się zeszkli, dołożyć karkówkę , podlać wodą lub rosołem i dusić na malutkim ogniu, aż mięso będzie mięciutkie. Od czasu do czasu zamieszać,żeby cebula się nie przypaliła.
Jeżeli potrzeba doprawić jeszcze do smaku.
Podawać z ziemniakami pieczonymi lub z wody i ulubionymi warzywami duszonymi na parze.
Komentarze