Karkówka duszona w sosie własnym z fasolką szparagową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tradycyjne polskie drugie danie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg karkówki

    3 łyżki oliwy

    2 łyżeczki słodkiej papryki

    1 łyżeczka pikantnej papryki

    1 łyżeczka suszonego tymianku

    3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę

    1 liść laurowy

    2 ziela angielskie

    2 średniej wielkości cebule

    kilka ziaren pieprzu

    natka pietruszki

    sól

    pieprz

    około 0,5 litra bulionu

    1-2 łyżki śmietany 18 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka duszona w sosie własnym z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka duszona w sosie własnym z fasolką szparagową 1. Mięso umyłem, pokroiłem na plastry o grubości około 1 cm.
    W misce wymieszałem dwie łyżki oliwy, paprykę słodką i pikantną, tymianek, czosnek, dużą szczyptę soli i pieprzu.
    Dodałem mięso, obtoczyłem je w marynacie tak, aby całkowicie je pokryła.
    Wstawiłem na minimum godzinę do lodówki, najlepiej na noc.
    Dobrze rozgrzałem dużą patelnię, podsmażyłem kawałki karkówki na złoty kolor z obu stron.
    Karkówkę przełożyłem do garnka, zalałem bulionem, tak aby przykrył mięso, dodałem liść laurowy, ziele angielskie pieprz w kulkach i natkę pietruszki.
    Na tej samej patelni rozgrzałem pozostałą łyżkę oliwy i podsmażyłem cebulę ( pokrojoną w drobna kostkę ), dodałem do mięsa.
    Dusiłem pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny.
    Doprawiłem do smaku solą i pieprzem i dodałem śmietanę.
    Karkówkę podałem z ziemniakami i fasolką szparagową z bułką tartą przesmażoną na maśle.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować