Karkówka duszona w piwie z bukietem warzyw

4.5 (176 ocen)

  • 60 min

Wspaniała, miękka i soczysta karkówka duszona w gęstym sosie na bazie piwa i świeżych warzyw. Świetnie smakuje z kaszą, czy makaronem.

  • 60 min

Składniki:

  • -6 plastrów karkówki bez kości
    -3 ząbki czosnku
    -6 cebul
    -pęczek włoszczyzny (kilka marchewek i pietruszek, seler, por)
    -3/4 szklanki zimnej wody
    -1/2 szklanki jasnego piwa
    -sól i pieprz
    -olej do smażenia
    -2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa

Karkówka duszona w piwie z bukietem warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Plastry karkówki myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Z każdej strony nacieramy solą i pieprzem. Układamy na talerzu przekładając pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku (czosnek, plaster karkówki, czosnek, plaster karkówki). Wkładamy na około 2 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc)
  • 2. Po tym czasie karkówkę obsmażamy w rondlu na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony (razem z czosnkiem). Wrzucamy pokrojoną w grube pióra cebulę i smażymy, od czasu do czasu mieszając aż cebula zmięknie (ok 5 minut).
  • 3 3. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchew i pietruszkę, pokrojony w talarki por, oraz pokrojony w kostkę seler.
  • 4. Podlewamy piwem i wodą i mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez 30 minut. Po tym czasie sos doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze 5 minut. Wyławiamy mięso, sos z warzywami zaprawiamy mąką wymieszaną z wodą, zagotowujemy. Wrzucamy mięso i gotujemy jeszcze 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować