Karkówka duszona w piwie z bukietem warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry karkówki myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Z każdej strony nacieramy solą i pieprzem. Układamy na talerzu przekładając pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku (czosnek, plaster karkówki, czosnek, plaster karkówki). Wkładamy na około 2 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc)
2.Po tym czasie karkówkę obsmażamy w rondlu na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony (razem z czosnkiem). Wrzucamy pokrojoną w grube pióra cebulę i smażymy, od czasu do czasu mieszając aż cebula zmięknie (ok 5 minut).
3.Dodajemy pokrojoną w plasterki marchew i pietruszkę, pokrojony w talarki por, oraz pokrojony w kostkę seler.
4.Podlewamy piwem i wodą i mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez 30 minut. Po tym czasie sos doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze 5 minut. Wyławiamy mięso, sos z warzywami zaprawiamy mąką wymieszaną z wodą, zagotowujemy. Wrzucamy mięso i gotujemy jeszcze 10 minut.
Komentarze