Karkówka duszona w piwie

0 (0 ocen)

  • 60 min

W naszym domu karkówka cieszy się powodzeniem, zarówno pieczona, duszona, jak i w formie wędliny. Szukam coraz to nowych sposobów na jej podanie. dzisiaj karkówka duszona w piwie, która jest idealnie krucha i soczysta

  • 60 min

Składniki:

  • około 1,5 kg karkówki
    sól, pieprz do mięsa
    1,5 litr wody
    500 ml piwa
    3 cebule
    3 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    duża łyżka miodu spadziowego
    2 łyżeczki rozmarynu
    2 liście laurowe
    kilka ziaren pieprzu
    4 ziarenka ziela angielskiego
    2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    łyżeczka pieprzu naturalnego

Karkówka duszona w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę pokroić na plastry, lekko wystukać tak by były około 1.5 cm grubości i doprawić z dwóch stron solą i pieprzem.
    Obsmażyć każdy kawałek z dwóch stron lekko na patelni z rozgrzanym olejem.
    Pokroić cebulę, posiekać czosnek - usmażyć aż będą szkliste również na oleju.
    Mięso włożyć do garnka, dodać usmażoną cebulę, zalać całość wodą i piwem.
    Dodać wszystkie przyprawy i miód, zagotować - gotować około 30 minut aż mięso będzie miękkie.
    Doprawić do smaku solą.
    Jeśli chcecie sos można zagęścić mąką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy