Karkówka bekonowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Taką karkówkę upiekłam jako wędlinę na kanapki, jest bardzo smaczna i soczysta. Gdy nam się znudziła pokroiłam w plastry i podałam z sosem pieczeniowym jako danie obiadowe.

Składniki:

  • 2 kilogramy karkówki
    2 łyżki przyprawy beconowej
    2 łyżeczki soli
    1 łyżka domowej jarzynki
    2 łyżki majeranku
    2 łyżeczki czosnku granulowanego
    kilka listków laurowych
    1/4 szklanki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Karkówka bekonowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowymi, do miseczki wsypujemy wszystkie suche przyprawy, wlewamy olej, dokładnie mieszamy i nacieramy mięso. Przekładamy do miski, obkładamy listkami laurowymi, miskę z mięsem owijamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Pół godziny przed końcem zdejmujemy pokrywkę naczynia, żeby karkówka się lekko przyrumieniła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować