Ciekawa propozycja na grilla i poczciwą karkówkę :)
Składniki:
Składniki:
250 ml piwa (można tez zastosować piwo karmi o smaku kawy)
100 ml naparu z kawy
50 ml sosu sojowego
1 łyżka octu balsamicznego
4 ząbki czosnku
pieprz
Karkówka bejcowana w piwie i kawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki do bejcy mieszamy ze sobą czyli: (piwo, kawę, sos sojowy, ocet balsamiczny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę). Wkładamy mięso do miski i bejcujemy kilka godzin w schłodzonym miejscu.
2.Przed grillowaniem mięso wyjmujemy z lodówki by nabrało temperatury pokojowej. Następnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Grillujemy z obu stron średnio po 4 minuty z każdej. Taka karkówka najlepsza z pieczonymi ziemniakami oraz letnią sałatką.
Komentarze