Karkówka

5 (156 ocen)

  • 2 godz.

Mięsa, mięsiwa...przygotowywane w domu kuszą aromatem rozchodzącym się wszędzie...aż trudno doczekać się gotowej potrawy..

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    łyżeczka pieprzu ziołowego
    łyżeczka ziół prowansalskich
    łyżeczka soli
    łyżeczka pieprzu
    łyżeczka papryki słodkiej
    1/4 łyżeczki papryki chili
    łyżeczka oregano
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    szklanka wina czerwonego
    olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso zamarynowane 1. Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać w moździerzu wraz z pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi, paprykami, oregano i 3 łyżkami oleju na gęstą papkę. Mięso natrzeć solą i pieprzem, a następnie przygotowaną miksturą ziołową, obwiązać mocno sznurkiem bawełnianym i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie karkówkę umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, podlać szklanką wina i piec w temperaturze 180 st. C przez około 1 godziny. Po upieczeniu karkówkę należy wystudzić i usunąć z niej sznurek.

Porady

Podczas pieczenia mięso należy obracać by uniknąć jego przesuszenia lub przypalenia z jednej strony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.97 (189 ocen)

Zdobywca nagrody

Karkówka faszerowana

4.97 (189 ocen)

Zdobywca nagrody

Karkówka faszerowana

ewaeu Polecam takie aromatyczne mięsko. 2 godz.

To może cię zainteresować