Kardamonowy budyń z granatem

5 (186 ocen)

  • 20 min

Najlepszy domowy budyń, gładki, bardzo delikatny i niezwykle aromatyczny o posmaku i zapachu kardamonu. Z granatem smakował rewelacyjnie!

  • 20 min

Składniki:

  • 0,5 l mleka
    2 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    4 całe ziarna kardamonu
    1 gwiazdka anyżu
    1/2 granatu
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kardamonowy budyń z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę mleka zagotuj z kardamonem i anyżem, dodaj cukier. Mleko pogotuj jeszcze z 5 minut, uważając by nie wykipiało - zmniejsz ogień i mieszaj. Mleko przelej przez sitko do nowego garnka. Zagotuj.
  • 2. W drugiej połowie zimnego mleka rozmieszaj mąkę i żółtka, postaraj się by nie utworzyły się grudki. Mieszankę przelej powoli do gotującego się mleka, pamiętaj o energicznym mieszaniu, bo budyń zacznie gęstnieć. Pogotuj chwilkę, aż budyń całkowicie zgęstnieje.
  • 3. Gotowy budyń przełóż do małych szklaneczek czy miseczek. U mnie wyszły 4 małe szklaneczki.
  • 4. Z granata wypukaj ziarna i posyp obficie budyń, natychmiast zjadaj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Granat Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować