Kardamonowe babeczki i krem z białej czekolady

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo eleganckie, przepyszne, zachwycą gości na przyjęciu

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Babeczki:
    200 ml mleka
    350 gramów mąki orkiszowej tortowej
    80 gramów masła
    3 łyżki brązowego cukru
    5-6 ziaren kardamonu ( albo łyżeczka mielonego)
    2 średnie jajka
    Łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    2/3 tabliczki białej czekolady
    Sok z połowy cytryny
    200 gramów Ricotty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Kardamonowe babeczki i krem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku gotuję mleko razem z kardamonem, chwilę studzę,wyjmuję ziarenka kardamonu.
    Ucieram masło z cukrem, gdy masa stanie się jasna dodaję jajka, a na końcu wlewam mleko. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, łączę składniki i szybko je mieszam. Ciastem napełniam foremki do muffinek, do 3/4 wysokości. Piekę babeczki 22 minuty w 185 stopniach ( ja piekłam z funkcją termoobiegu)
    Gdy babeczki się studzą, szykuję krem. W wodnej kąpieli rozpuszczam czekoladę, i chwilkę studzę. Do ricotty dodaję sok z cytryny i białą czekoladę, dokładnie mieszam, i wstawiam na godzinę do lodówki. Kremem dekoruję babeczki. Do podania trzymam w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kardamon Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować