Karczochy w pomidorowo- ziołowym bulionie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ktoś lubi ? My bardzo

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 karczochy
    cytryna
    2 pomidory ( u nas puszka pomidorów )
    2 szalotki
    ząbek czosnku
    3 łyżki oliwy z oliwek
    200 ml białego wina
    3 łyżki soku cytrynowego
    200 ml bulionu cielęcego
    zioła : bazylia, tymianek, oregano, cząber, estragon
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Karczochy w pomidorowo- ziołowym bulionie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karczochy w pomidorowo- ziołowym bulionie 1. Karczochy umyłem dokładnie pod bieżącą wodą, puszczając wodę między listkami, następnie otrzepałem je z wody. Cytrynę przekroiłem na pół. Łodygi karczochów odłamałem. Ostrym nożem odkroiłem pozostałości łodyg i twarde czubki listków. Wszystkie miejsca przecięcia natychmiast natarłem sokiem z cytryny. Cytrynę wycisnąłem.

    W dużym garnku zagotowałem wodę z dodatkiem soku cytrynowego i soli. Gotowałem w niej karczochy na średnim ogniu pod przykryciem przez 45 minut. Karczochy są gotowe, gdy będzie można łatwo oddzielić listki.

    Bulion : 2 szalotki i ząbek czosnku drobno pokroiłem, przysmażyłem na małym ogniu na 3 łyżkach oliwy z oliwek, podlałem białym winem, dodałem pomidory, troszkę otartej skórki z cytryny, 3 łyżki soku cytrynowego i bulion cielęcy. Gotowałem na mocnym ogniu, aż odparowała 1/3 płynu. Pęczek różnych ziół : bazylia, oregano, tymianek, cząber i estragon umyłem, oberwałem listki, posiekałem. Dodałem do bulionu, doprawiłem solą i pieprzem. Ciepłym bulionem polałem osaczone karczochy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować