Karczochy po rzymsku

  • wyświetlono: 243 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kuchnia włoska.

DSC_1166
  • 6 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

6 karczochów
6 jajek
3 szalotki
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz
masło

Sposób przygotowania przepisu:

Karczochy po rzymsku

  • Karczochy po rzymsku1. Odciąłem zdrewniałe łodygi karczocha, liście przyciąłem w 2/3 wysokości.
    Ugotowałem pod przykryciem w garnku, około 30 minut.
    Odcedziłem, rozchyliłem listki karczocha i usunąłem te ze środka.
    Czosnek i szalotki posiekałem. Szalotki usmażyłem na oliwie, po chwili dorzuciłem czosnek. Przyprawiłem solą i pieprzem. Farsz nałożyłem do karczochów. Do środka karczochów wbiłem po jednym jajku.
    Ułożyłem karczochy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Zapiekałem ok. 5 minut. Po wyjęciu skropiłem oliwą i octem balsamicznym. Przed podaniem posypałem zapieczone jajko drobniutko posiekana natką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

karczochykarczoch

Komentarze

Podobne przepisy

 Śledzie po kaszubsku

Dodane przez: danusia19671

Śledzie po kaszubsku

Na świątecznym stole nie może zabraknąć...

Śledzie po japońsku

Dodane przez: Goszka

Śledzie po japońsku

Śledzie po japońsku z jajkiem i...

Śledzie po królewsku

Dodane przez: Agnieszka Rec

Śledzie po królewsku

Śledzie w takim wykonaniu, pojawiają...

Śledzie po litewsku

Dodane przez: ewaeu

Śledzie po litewsku

Po prostu pyszne. Doskonale pasują...

parówki po zakopiańsku

Dodane przez: Jolanta KG

Parówki po zakopiańsku

Te danie zawsze w dzieciństwie...

Tradycyjna rybka!

Dodane przez: ladygoga

Ryba po grecku

Mój sposób na tradycyjną rybkę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE