Karczek z sosem paprykowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Wyśmienite i proste danie

  • 15 min

Składniki:

  • Dwa 2-centymetrowe plastry karczku
    150ml śmietanki 30%
    Papryka konserwowa (5 kawałków)
    Sól, pieprz, papryka słodka, wędzona, chilli (wg uznania)
    Łyżka oliwy

Karczek z sosem paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karczek rozbijamy tępą stroną noża, przyprawiamy. Paprykę siekamy wrzucamy na patelnię z łyżką oliwy lub oleju, przyprawiamy, zalewamy śmietanką i dusimy do zredukowania sosu, Przecieramy przez sito lub blend ujemy. Mięso obsmażamy do zrumienienia z obu stron na bardzo dobrze rozgrzanej patelni (w zależności od upodobań – z tłuszczem lub bez).

Porady

Karczek można odstawić na kilka godzin do zamarynowania w przyprawach

Komentarze

Podobne przepisy