Karczek z piwem, sokiem pomarańczowym i szczyptą cynamonu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Karczek z piwem, sokiem pomarańczowym i szczyptą cynamonu

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 700 g karczku bez kości
    1 cebula
    3 duże ząbki czosnku
    po jednej marchewce i pietruszce
    pół małego selera
    50 ml jasnego piwa np. Lech
    3 listki laurowe
    4-5 ziarenek ziela angielskiego
    szczypta lub dwie lubczyku
    szczypta kardamonu i imbiru
    sok z jednej pomarańczy
    sok z połowy cytryny
    ok 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
    ok 2 łyżki octu ryżowego
    sól, pieprz
    odrobina cynamonu
    pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok

Karczek z piwem, sokiem pomarańczowym i szczyptą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę, selera umyć, obrać i włożyć do garnka razem z podpaloną na ogniu cebulą. Dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i czosnek.
    Mięso pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem, kardamonem, imbirem, cynamonem i lubczykiem,. Na patelnię wlać łyżkę oleju i porządnie ją rozgrzać . Podsmażyć mięso na złoty kolor, na końcu wlać sok z pomarańczy.
    Mięso przełożyć do garnka z warzywami, wlać piwo i trzymać, często mieszając, na średnim ogniu 2-3 min. Doprawić sosem sojowym, octem ryżowym (małymi kroczkami - do smaku) i sokiem z cytryny. Wszystko zalać gorącą wodą (tak, aby nie całkiem zakrywała mięso) trzymać na małym ogniu przez około godzinę, aż mięso zmięknie. W między czasie wyjąć warzywa, aby się nie rozgotowały.
    Miękkie mięso wyjąć, sos zabielić śmietaną lub mąką doprawić do smaku. Do gotowego sosu dodać pokrojoną marchewkę, posiekaną natkę i mięso. Wymieszać i podawać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Wieprzowina Sok pomarańczowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować