Karczek z marchewką i pieczarkami

0 (0 ocen)

Karczek jest miękki, soczysty i bardzo smaczny. Świetnie nadaje się na niedzielny obiad lub rodzinne uroczystości.

Składniki:

  • 60-70 dag karkówki
    40 dag pieczarek
    1 marchewka
    0,5 l bulionu (2 szklanki)
    przyprawa kucharek
    musztarda (łagodna)
    mąka- 4 łyżki
    sok z cytryny
    olej
    suszona natka pietruszki - 4 łyżki

Karczek z marchewką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w plastry i lekko je rozbić. Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawą kucharek. Następnie plastry mięsa posmarować musztardą, panierować w mące i obsmażyć z obu stron na tłuszczu. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Marchewkę obrać, pokroić w plastry, po czym wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 5 minut.
    W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki karczku, następnie pieczarki i marchewkę. Całość zalać bulionem i posypać natką pietruszki. Piec w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy