Karczek z grzybami w naleśnikach

0 (0 ocen)

  • 60 min

Takie danie dwa w jednym, bardzo syte z przepysznym nadzieniem grzybowym z dodatkiem żółtego sera. To taki mój pomysł na obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 7 porcji:
    7 plastrów karczku
    Sól, pieprz do smaku
    Ciasto naleśnikowe:
    10 dag mąki
    1 jajko
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody gazowanej
    sól, cukier do smaku
    Słonina do smażenia
    Nadzienie grzybowe:
    1/4 kg grzybów różnych(mogą być pieczarki)
    1 średnia cebula
    Sól i cukier do smaku
    1 łyżka octu 10%
    1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
    Ziele angielskie, pieprz, liść laurowy(pokruszony)
    1 łyżeczka oleju
    Ponadto:
    4 łyżki startego żółtego sera
    2 łyżki 18% śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek z grzybami w naleśnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: składniki na naleśniki zmiksować, słoniną smarować patelnię i smażyć trochę grubsze naleśniki. Grzyby (do pieczarek w czasie gotowania dodać szczyptę kwasku cytrynowego, by nie ciemniały)gotować około 30 minut, odcedzić, wystudzić. Grzyby pokroić drobno lub przepuścić przez maszynkę z sitkiem o dużych otworach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju– około 10 minut. Dodać grzyby i wszystkie składniki i całość dusić około 10 minut – ciągle mieszając, wystudzić, dodać 2 łyżki startego sera, wymieszać. Plastry karczku rozbić na bardzo cienkie plasterki, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 2 godz. do lodówki. Na naleśniki rozłożyć cienką warstwę nadzienia grzybowego, na to położyć plaster karczku, znów nadzienie grzybowe. Zwinąć w roladkę. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią do pieczenia, zalać śmietaną , przykryć całość folią i dusić pod przykryciem około 50 minut w temp. 180 stopni, następnie każdą roladkę posypać pozostałym serem, odkryć folię i zapiekać jeszcze około 10 minut aż rozpuści się ser.

Porady

1.do śmietany można dodać 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, wymieszać i zalać roladki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować