Karczek z grzybami w naleśnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: składniki na naleśniki zmiksować, słoniną smarować patelnię i smażyć trochę grubsze naleśniki. Grzyby (do pieczarek w czasie gotowania dodać szczyptę kwasku cytrynowego, by nie ciemniały)gotować około 30 minut, odcedzić, wystudzić. Grzyby pokroić drobno lub przepuścić przez maszynkę z sitkiem o dużych otworach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju– około 10 minut. Dodać grzyby i wszystkie składniki i całość dusić około 10 minut – ciągle mieszając, wystudzić, dodać 2 łyżki startego sera, wymieszać. Plastry karczku rozbić na bardzo cienkie plasterki, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 2 godz. do lodówki. Na naleśniki rozłożyć cienką warstwę nadzienia grzybowego, na to położyć plaster karczku, znów nadzienie grzybowe. Zwinąć w roladkę. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią do pieczenia, zalać śmietaną , przykryć całość folią i dusić pod przykryciem około 50 minut w temp. 180 stopni, następnie każdą roladkę posypać pozostałym serem, odkryć folię i zapiekać jeszcze około 10 minut aż rozpuści się ser.
Porady
1.do śmietany można dodać 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, wymieszać i zalać roladki.
Komentarze