Karczek wieprzowy pieczony w przyprawach

4.5 (185 ocen)

  • Średni

Karczek wieprzowy pieczony w przyprawach korzennych i nadziewany śliwką kalifornijską marynowaną w wiśniówce

  • Średni

Składniki:

  • 4:
    - schab karkowy: 1 kilogram
    - śliwki kalifornijskie suszone: 100 gramów
    - wiśniówka: 200 mililitrów
    MARYNATA:
    - przyprawa do karkówki: 1 opakowanie
    - olej rzepakowy: 3 łyżki
    - Imbir mielony, cynamon mielony, całe goździki do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Karczek wieprzowy pieczony w przyprawach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty, oczyszczony i osuszony papierowym ręcznikiem schab karkowy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i natrzeć dokładnie przyprawą do karkówki połączoną z olejem, imbirem oraz mielonym cynamonem. Tak przygotowany odstawić do lodówki przynajmniej na 6 godzin.
    Śliwki zalać wiśniówką i pozostawić do namoczenia.
  • 2. Zamarynowane mięso ponakłuwać nożem a następnie ponadziewać namoczoną śliwką. Pozostałą wiśniówkę wlać do naczynia z mięsem a samo mięso naszpikować goździkami, przykryć dokładnie pokrywą i wstawić na około 1,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160C.
  • 3. Gotowe mięso kroimy w plastry, układamy na talerzu, skrapiamy powstałym podczas pieczenia sosem i podajemy z domowymi kluseczkami i ulubionymi sałatami z orzechami i bakaliami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować