Karczek wieprzowy pieczony w przyprawach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyty, oczyszczony i osuszony papierowym ręcznikiem schab karkowy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i natrzeć dokładnie przyprawą do karkówki połączoną z olejem, imbirem oraz mielonym cynamonem. Tak przygotowany odstawić do lodówki przynajmniej na 6 godzin.
Śliwki zalać wiśniówką i pozostawić do namoczenia.
2.Zamarynowane mięso ponakłuwać nożem a następnie ponadziewać namoczoną śliwką. Pozostałą wiśniówkę wlać do naczynia z mięsem a samo mięso naszpikować goździkami, przykryć dokładnie pokrywą i wstawić na około 1,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160C.
3.Gotowe mięso kroimy w plastry, układamy na talerzu, skrapiamy powstałym podczas pieczenia sosem i podajemy z domowymi kluseczkami i ulubionymi sałatami z orzechami i bakaliami.
Komentarze