Karczek w sosie własnym z cebulą i jabłkiem

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Karczek przygotowany inaczej – w sosie własnym z cebulą i jabłkiem. Dowolna sałatka, ziemniaki lub ciemne pieczywo jako dodatki do mięsa.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    1 kg karczku
    1 winne jabłko
    4 małe cebule
    Olej do smażenia
    Sól, pieprz, przyprawa do karczku
    Mąka do oprószenia
    Wykałaczki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Karkówka pieczona

Karczek w sosie własnym z cebulą i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: karczek dobrzy wymoczyć, osuszyć, pociąć na około 2 cm plastry, nie nacinając do końca. Natrzeć delikatnie solą i pieprzem oraz przyprawą do karczku, skropić olejem – około 1 łyżki. Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
    Cebule obrać, przekroić na pół. Jabłko opłukać, pociąć na plastry. W nacięcia włożyć cebulę, spiąć wykałaczkami. Oprószyć mąką, obsmażyć na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni ze wszystkich stron. Obłożyć plastrami jabłek, smażyć 2-3 minuty. Zalać gorącą wodą. Mięso dusić pod przykryciem, często obracając – do miękkości. Pod koniec smażenia wyjąć jabłka, mięso. Powstały sos zagęścić mąką. Zagotować. Przed podaniem z mięsa wyjąć wykałaczki, polać delikatnie powstałym gęstym sosem.

Porady

1. jabłka można delikatnie skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały. 2. mięso przed podaniem można delikatnie poszarpać widelcem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

4.83 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka duszone w gęstym sosie

To może cię zainteresować