Karczek w pomarańczach z mandarynką

0 (0 ocen)

Karczek na ciepło może być świetnym dodatkiem do obiadu, natomiast na zimno jako wędlinka do chlebka.

Składniki:

  • 1 kg 20 dag karczku
    przyprawa do dań Kucharek
    pieprz czarny mielony
    sól
    2 ząbki czosnku
    majeranek
    1/2 filiżanki wody letniej
    2 łyżki melasy z granatem
    2 pomarańcze
    1 mandarynka
    50 g masła

Karczek w pomarańczach z mandarynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0n4ke81 1. Karczek umyć, osuszyć ręcznikiem. Włożyć do naczynia ceramicznego. Oprószyć przyprawą do dań Kucharek, pieprzem i solą.
  • image-1dtxxfo 2. Obrać dwa ząbki czosnku i położyć na mięsie. Dosyć obficie całość oprószyć majerankiem.
  • image-0xkcymo 3. Wlać wodę, do wody dodać 2 łyżki melasy z granatem. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
  • image-01rplag 4. Obrać pomarańcze, pokroić w grube plastry i obłożyć mięso. Jedną mandarynkę obraną przekroić na połowę ( ewentualnie wybrać z niej pestki ) i położyć na mięsie.
  • image-0v0kp0b 5. Masło położyć na mięsie.
  • image-27qxkgj 6. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez godzinę i 20 minut.
  • image-1cy272y 7. Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy