Karczek w kapuście kiszonej

  • wyświetlono: 2922 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam piec i gotować.Inspiracji kulinarnych szukam w czasopismach.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Małgorzata Karut, Biery
  • 80min

Składniki

● 1,5 kg karkówki bez kości
● 1 kg kiszonej kapusty
● duża puszka ananasa
● sól
● pieprz
● majeranek
● kminek
● przyprawa uniwersalna
● przyprawa do karkówki
● olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Karczek w kapuście kiszonej

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy
    i kroimy w plastry. Oprószamy
    przyprawą do karkówki, solą,
    pieprzem i przyprawą uniwersalną oraz kminkiem
    i majerankiem. Podsmażamy
    na oleju po 5 minut
    z obu stron. Przekładamy do
    naczynia żaroodpornego. Pieczemy
    pod przykryciem ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 180 °C.
    Następnie przykrywamy warstwą
    pokrojonej kapusty.
  • 2. Ananasy osączamy (syrop
    zachowujemy) i kroimy w kostkę.
    Układamy na kapuście
    i polewamy syropem. Wkładamy
    ponownie do piekarnika
    i pieczemy ok. 40 minut.

Porady

● Ananasa można zastąpić suszonymi śliwkami lub żurawinami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

moj_niedzielny_obiad
 

Komentarze

Podobne przepisy

Schab zapiekany z boczkiem

Dodane przez: P_Aneta

Schab zapiekany z boczkiem

Schab zapiekany z musztardą z boczkiem...

kotlet z orzechami

Dodane przez: czarrna

Kurczak z orzechami

Smaczna odmiana od zwykłego kotleta...

Rolada Schabowa

Dodane przez: gotowanietoproste

Rolada Schabowa

Pyszna roladka na świąteczny obiad...

image-29ohcve

Dodane przez: tledzka

Kurczak w warzywach

Jest to potrawa którą wymyśliłam...

Ryż z sosem meksykańskim, wątróbką i brokułami.

Dodane przez: tledzka

Ryż z sosem meksykańskim, wątróbką i brokułami

Potrawę tę wymyślił właściwie...

Lasagne

Dodane przez: czarrna

Włoska lasagne

Coś na specjalną okazję