Karczek pieczony z ziemniakami i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki marynaty mieszamy w miseczce i pędzelkiem smarujemy każdy plaster karkówki z obu stron. Mięso przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
2.Mięso wyjmujemy z marynaty i obsmażamy bez tłuszczu na patelni grillowej.
3.Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na połówki. Ziemniaki i czosnek przekładamy do brytfanny, lekko solimy i skrapiamy olejem, mieszamy, aby równomiernie pokryły się olejem. Na ziemniakach układamy podsmażone plastry mięsa. Na wierzch kładziemy gałązki tymianku.
4.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy pod przykryciem około 60 minut (do miękkości ziemniaków).
5.Przed podaniem ziemniaki posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z ulubioną surówką.
Komentarze