Karczek pieczony z ziemniakami i czosnkiem

0 (0 ocen)

Wyśmienite, aromatyczne danie - kruche mięsko w pysznej marynacie upieczone wraz z ziemniakami.

Składniki:

  • 8 niedużych plastrów karkówki
    1 kg ziemniaków
    pół główki czosnku
    szczypta soli
    2 łyżki oleju
    kilka gałązek tymianku
    posiekany koperek do posypania ziemniaków
    marynata:
    3 łyżki sosu sojowego
    2-3 łyżki sosu chili (u mnie ciemny sos chili)
    1 łyżka syropu klonowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Karczek pieczony z ziemniakami i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty mieszamy w miseczce i pędzelkiem smarujemy każdy plaster karkówki z obu stron. Mięso przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
  • 2. Mięso wyjmujemy z marynaty i obsmażamy bez tłuszczu na patelni grillowej.
  • 3. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na połówki. Ziemniaki i czosnek przekładamy do brytfanny, lekko solimy i skrapiamy olejem, mieszamy, aby równomiernie pokryły się olejem. Na ziemniakach układamy podsmażone plastry mięsa. Na wierzch kładziemy gałązki tymianku.
  • 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy pod przykryciem około 60 minut (do miękkości ziemniaków).
  • 5. Przed podaniem ziemniaki posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Wieprzowina Karkówka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować