Karczek pieczony z warzywami i jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny karczek, który podałam w towarzystwie pieczonych warzyw i jabłek.Pyszne da nie przenikające się smakami..

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,2 kg karczku wieprzowego b/k
    5 dużych ziemniaków
    250 g mimi marchewek
    3 czerwone papryki
    3 czerwone cebule
    6 twardych jabłek
    1 cytryna
    suszony tymianek
    suszona bazylia

    Marynata :

    1/2 główki czosnku
    1/4 szklanki oliwy
    sól
    pieprz
    czerwona papryka w proszku
    ziele angielskie
    liść laurowy
    goździki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek pieczony z warzywami i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyłam, osuszyłam.Goździki i ziele zmieliłam, połączyłam z pozostałymi przyprawami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodałam olej i wymieszałam.Tak przygotowaną miksturą natarłam mięso i odstawiłam do lodówki na 24 godziny.

    Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie na półtwardo, przestudziłam obrałam i przekroiłam na mniejsze kawałki. Na brytwance do pieczenia ułożyłam mięso, polałam marynatą, przykryłam folią i piekłam w piekarniku nastawionym na 180 C przez 60 minut. Po tym czasie na blaszkę ułożyłam zblanszowane ziemniaki, cebulę, papryki i marchewkę. W jabłka powtykałam dookoła goździki i równiez ułożyłam na blasze. Na końcu poukładałam plastry cytryny i wszystko posypałam solą, tymiankiem i bazylią Tak przygotowane danie piekłam jeszcze 30 minut. Podałam zaraz po przygotowaniu, uprzednio krojac mięso na porcje. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować