Karczek pieczony w ziołach

4.5 (189 ocen)

  • 8 godz.

Karczek można jeść na ciepło do obiadu jak i na zimno do chleba.

  • 8 godz.

Składniki:

  • Karczek około 2 kg
    4 ząbki czosnku
    Zioła suszone: majeranek, słodka papryka, ostra papryka, gorczyca, kolendra, rozmaryn,
    jałowiec
    pieprz, sól
    4 Liście laurowe
    Pół szklanki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek pieczony w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i włożyć do miski.
  • 2. Natrzeć olejem, czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Obok mięsa położyć kilka listków laurowych i ziaren jałowca. Mięso włożyć do lodówki na 24 godziny.
  • 3. Następnie karczek piec w 200 stopniach C tyle godzin ile kilogramów waży. Czyli 2 kg pieczemy 2 h.

Porady

Mięso można związać sznurkiem, żeby się nie rozleciało podczas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować