Karczek pieczony w skwarkach słoniny

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo wilgotne i pyszne mięso. Dodatek soli zmiękczającej powoduje że mięso nie musi długo leżakować w przyprawach a efekt jest znakomity.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Karczek około 1,5 kg
    10 dag słoniny
    Sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie do smaku
    1 opakowanie soli zmiękczającej mięso 30 g

Karczek pieczony w skwarkach słoniny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: karczek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić na całą noc w chłodne miejsce. Słoninę pokroić w kostkę, ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia .Karczek ponownie natrzeć solą zmiękczającą i ułożyć na skwarkach słoniny. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w temp. 180 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec jeszcze około 60 minut. Podczas pieczenia mięso polewać wytopionymi skwarkami. Przed końcem pieczenia sprawdzić widelcem miękkość mięsa.

Porady

1.Karczek można skropić białym winem przed pieczeniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy