Karczek obiadowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karczek oczyścić, pokroić na plastry gr 1,5 cm, oprószyć solą i pieprzem. Układać warstwowo w garnku, skropić każdą warstwę olejem. Dodać plasterki czosnku i włożyć do lodówki na ok 2h.
2.Tak przygotowane mięso smażyć na tłuszczu, doprawić z wierzchu przyprawą do mięs. Dodać listek laurowy i ziele angielskie i papryczkę Tao-Tao. Dusić ok 1h, pod przykryciem do miękkości, podlewając wodą co jakiś czas. ok 10-15 min przed końcem można dodać pokrojoną w piórka cebulkę, oprószyć z wierzchu ostrą papryką.
3.Sos można zakłócić śmietaną: W garnuszku rozmieszać mąkę z małą ilością wody, dodać śmietanę, szczypte soli, dokładnie wymieszać, zahartować sosem,
Komentarze