KARCZEK NADZIEWANY BOCZKIEM I CEBULĄ, DUSZONY Z KAPUSTĄ W SZYBKOWARZE

  • wyświetlono: 1243 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Karczek tym razem przygotowałam nadziewany wędzonym boczkiem i cebulą. Duszony w szybkowarze z kiszoną kapustą. Jest to danie jednogarnkowe z którego wychodzą tak na prawdę dwa dania, pyszny bigosik i rozpływający, mięciutki, nadziewany karczek.

Mariola123
  • 180min

Składniki

SKŁADNIKI :
1 kg karczku
300 g wędzonego boczku lub podgardla
3 - 4 cebule
sól, pieprz i papryka słodka do smaku
1 łyżka przyprawy do mięsa
3 ząbki czosnku
KAPUSTA :
1 kg kapusty kiszonej z beczki
1 marchew
kawałek selera
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
kilka kulek pieprzu
1 płaska łyżeczka kminku
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
300 ml bulionu

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

KARCZEK NADZIEWANY BOCZKIEM I CEBULĄ, DUSZONY Z KAPUSTĄ W SZYBKOWARZE

  • image-1d0tclh1. PRZYGOTOWANIE :
    Kapustę kiszoną dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Jak jest mocno kwaśna to kilkakrotnie.
    Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy na centymetrów plastry ale nie do końca.
    Dokładnie nacieramy przyprawami i czosnkiem.
    Cebulę i boczek kroimy w plastry, w przecięcia mięsa wkładamy po dwa plastry boczku i 3 plastry cebuli. Nadziewamy karczek aż składniki się skończą.
    Składam mięso w całość i lekko dociskamy.
    Do kapusty dodajemy starte na tarce jarzynowej warzywa, przyprawy oraz przecier. Dokładnie mieszamy.
  • image-1elthxf2. Do szybkowaru o pojemności 5 - 8 litrów wkładamy cała kapustę, na to układamy karczek i lekko go wciskamy. Wlewamy 300 ml bulionu, zamykamy garnek i gotujemy - dusimy nasze damie około 2 godzin na najmniejszym ogniu.
    Kiedy szybkowar zacznie syczeć, zakręcamy gaz, czekamy około 10-15 minut aż temperatura w środku garnka opadnie, znowu włączam gaz i zakręcamy z chwilą gwizdania garnka. Tą czynność powtarzamy około 1,5 h, z garnka wypuszczamy powietrze i sprawdzamy czy mięso jest miękkie, jeżeli nie to dogotowujemy je jeszcze około 30 minut.
  • image-0x2jcs73. Mięso ostrożnie wyjmujemy, dużą łopatką na talerz.
    Kapustę doprawiamy do smaku pieprzem, mielonym kminkiem i słodka papryka. Zagęszczamy 2 łyżkami mąki rozmieszanej z wodą lub zasmażką. Zagotowujemy ciągle mieszając. Bigosik wykładamy do miski, na talerz układamy porcje kapusty, gotowane ziemniaki, oraz porcje mięsa. Podajemy.
    Danie jest mega pyszne A mięso rozpływa się w ustach. Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuszkola_babcikarczek
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0wl2txa

Dodane przez: in-humility

ŁAZANKI Z BIAŁĄ KAPUSTĄ I BOCZKIEM

W polskiej kuchni łazanki są podawane...

Karczek w czerownym winie

Dodane przez: Ola1984

Karczek duszony w czerwonym winie

Pyszne, rozpływające się w ustach...

Pieczarki duszone z cebulą

Dodane przez: Gregorhspeed

Pieczarki duszone z cebulą

Świetny dodatek do ziemniaków ,kasz...

image-20fcee3

Dodane przez: xamelka1

Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami

Takie kotlety podaję z ziemniakami...

dynia duszona

Dodane przez: Neblina36

Dynia duszona z cebulą, marchewką i pomidorami

Bardzo lubię dynię, gdy jest na...

Duszona cukinia w cebuli i pomidorach

Dodane przez: EwaSidor

Duszona cukinia w cebuli i pomidorach

Szybkie smaczne i zdrowe danie...