Karczek grillowany

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Karczek grillowany, w ostrej marynacie z warzywami podany.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MIęSO::
    - Karczek plastry (po około150 gram): 2 sztuki
    MARYNATA:
    - ketchup: 2 łyżki
    - musztarda: 2 łyżki
    - miód: 2 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - oregano suszone: 1 łyżeczka
    - zioła prowansalskie suszone: 1 łyżeczka
    - jarzynka: 1 łyżeczka
    WARZYWA DO GRILLOWANIA:
    - brokuły mrożone -koszyczki: 100 gramów
    - kalafior mrożony (różyczki): 100 gramów
    - marchew mała(mrożona): 100 gramów
    - pieczarki: 6 sztuk
    - cebula: 3 sztuki
    - oliwa: 1 łyżka
    - sól ,pieprz do smaku: 1 szczypta
    - oliwa ( do cebuli): 1 łyżeczka
    - jarzynka ( do cebuli): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Karczek grillowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry karczku płukamy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • 2. Składniki marynaty kolejno dodajemy do pudełka np. plastikowego z pokrywką. Wszystko razem mieszamy, plastry mięsa wkładamy do pudełka obtaczając w marynacie. Zamykamy, odstawiamy do lodówki na co najmniej 24h. Jeśli jednak chcemy przyśpieszyć to mięso marynujemy co najmniej 30 minut, a podczas grillowania mięso smarujemy pozostałą marynatą.
  • 3. Rozpalamy grill.
    Warzywa rozmrożone plus pieczarki (oprócz cebuli) przekładamy na tackę przeznaczoną do grillowania. Skrapiamy delikatnie oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki grillujemy po usunięciu ogonka.
    Gdy używacie świeżych warzyw najlepiej wcześniej je ugotować al dente.
  • 4. Na rozgrzany grill kładziemy tackę do grillowania, gdy będzie gorąca kładziemy plastry karczu obok siebie - smażymy około 10 minut z każdej strony. Jednocześnie na grill kładziemy warzywa na drugiej tacy, które przygotowaliśmy wcześniej.
  • grillowana cebula 5. Czas przygotować cebule.
    Obieramy cebule z łupiny i kroimy w półksiężyce. Z folii aluminiowej tworzymy coś na kształt gruszki - wkładamy do niej cebule skrapiamy oliwą i dodajemy jarzynkę. Zamykamy szczelnie folię i kładziemy na ruszt grilla w momencie gdy przewrócimy karczek na drugą stronę.
  • 6. Na talerzu układamy warzywa, dodajemy karczek, a na niego grillowaną cebulę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować