Karczek czosnkowo-ziołowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Karczek dobrze komponuje się z surówką z kiszonej kapusty,jak również na zimno z chlebkiem i ostrymi dodatkami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg chudej karkówki
    7 ząbków czosnku
    po 1/2 łyżeczki ziół:
    suszonej mięty
    szałwii
    cząbru
    bazylii i majeranku
    1 łyżka wytrawnego białego wina
    1 łyżka oleju
    sól,pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Karczek czosnkowo-ziołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy pastę ziołową - czosnek obieramy ze skórek, przeciskamy przez praskę ,mieszamy w miseczce z przygotowanymi ziołami ,olejem i łyżką wina.

    Nacieramy umyte i osuszone mięso,tak przygotowaną pastą posypujemy solą i pieprzem do smaku ,formujemy ładnie i zawiązujemy dookoła ciasno sznurkiem.wstawiamy na noc do lodówki .

    Następnie przekładamy do prostokątnego żaroodpornego naczynia zamykamy górę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1,5 godz (tyle ile waży mięso),w temp 180*.

    Pod koniec pieczenia otworzyć delikatnie naczynie i zostawić na parę minut do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować