Karbowane chipso - ziemniaczki

5 (190 ocen)

Chrupiące pieczone ziemniaczki ponacinane karbowanym nożem dzięki czemu przyprawy przenikają do ich wnętrza. Doskonała przekąska lub dodatek do dania głównego.

Składniki:

  • średniej wielkości młode ziemniaki
    sól morska
    masło sklarowane lub olej
    papryka słodka > może być wędzona
    papryka ostra
    zielenina do posypania
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Karbowane chipso - ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1n2mn9g 1. Ziemniaki myjemy. Każdy ziemniak nacinamy specjalnym karbowanym nożem (jak pokazane jest na zdjęciu), tak by nie przeciąć do końca.
  • 2. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy/skrapiamy stopionym masłem klarowanym lub olejem. Ziemniaki posypujemy solą i wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180-190 stopni C i pieczemy około 45 minut. Ziemniaki powinny się ładnie zarumienić.

    Upieczone ziemniaczki przekładamy na talerz i obficie posypujemy papryką słodką i ostrą oraz zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować