Karbinadle

4.5 (190 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Witam kochani dziś przygotowałam dla was coś z kuchni śląskiej.
Kiedyś robione bardzo często na Śląsku dziś już trochę zapomniane.
Karbinadle nie mylić z Karminadlą
chociaż robi je się bardzo podobnie z tą różnicą że do karbinadli dodajemy śledzika.
No to co zaczynamy.
Zapraszam

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400-500g mielonego mięsa
    (U mnie łopatka)
    1 płat śledzia
    1 bułka kajzerka
    1 cebula
    Jajko
    Sól pieprz
    Mleko lub woda
    Mąka
    Smalec lub olej
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Klops

Karbinadle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karbinadle 1. Zaczynam od namoczenia przez około godziny śledzia.
    Gdy śledź jest już gotowy wyciągamy go i siekamy nożem.
    Następnie do miski dodajemy bułkę i moczymy ją aż zmięknie
    ( bułka musi być czerstwa).
    Odciskamy i dodajemy do miski z śledziem.
    Mięso mielimy w maszynce a cebulę kroimy w kostkę .
    Dodajemy przyprawy według uznania ja soli już nie dodaję lub odrobinę pamiętajmy że jest juz tam słony śledź.
    Wbijamy jajko i wszystko mieszamy dokładnie.
    Formujemy małe kotleciki .
    Obtaczamy w mące



    Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto brązowy kolor.


    Podajemy z ziemniakami i dodatkami np. Mizeria surówka lub panczkraut.

    SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować