Karaibski tort jogurtowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz. 40 min

Czasami brzoskwinie zamieniam na mandarynki. Używam wtedy galaretki pomarańczowej.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto: 20 dag mąki
    ● 7 dag cukru
    ● szczypta soli
    ● łyżeczka proszku
    do pieczenia
    ● 10 dag masła
    ● jajko
    ● łyżka śmietany 18%
    Masa:
    ● 8 łyżeczek żelatyny
    ● 450 ml jogurtu naturalnego
    ● 4 łyżki cukru
    ● po 3 łyżki syropu klonowego i soku z cytryny
    ● 250 ml śmietany 30%
    Oraz: brzoskwinie
    ● galaretka brzoskwiniowa
    ● płatki migdałów

Karaibski tort jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy 30 minut. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do tortownicy (śr. 26 cm). Pieczemy 15 minut w temp. 200 °C. Studzimy.
  • 2. Masa: śmietanę ubijamy z cukrem. Jogurt mieszamy z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, stopniowo wlewamy do jogurtu. Schładzamy. Gdy zacznie tężeć, dodajemy śmietanę i miksujemy na najniższych obrotach. Wykładamy na ciasto. Schładzamy.
  • 3. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Owoce kroimy w kawałki i układamy na cieście. Zalewamy tężejącą galaretką. Dekorujemy płatkami migdałów. Ponownie schładzamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Komentarze

Podobne przepisy