Karaibski tort jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy 30 minut. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do tortownicy (śr. 26 cm). Pieczemy 15 minut w temp. 200 °C. Studzimy.
2.Masa: śmietanę ubijamy z cukrem. Jogurt mieszamy z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, stopniowo wlewamy do jogurtu. Schładzamy. Gdy zacznie tężeć, dodajemy śmietanę i miksujemy na najniższych obrotach. Wykładamy na ciasto. Schładzamy.
3.Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Owoce kroimy w kawałki i układamy na cieście. Zalewamy tężejącą galaretką. Dekorujemy płatkami migdałów. Ponownie schładzamy.
Komentarze