Kapustkowa kartoflanka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nie znoszę marnotrawstwa- zrobiłam najprostszą zupkę jaka przyszła mi do głowy to znaczy delikatną kartoflankę z dodatkiem posiekanych wierzchnich liści kapusty i kopru

Składniki:

  • 3 duże liście wierzchnie z młodej kapusty ( z wyciętymi grubymi nerwami - zużyję je na jarzynkę )
    4 średnie ziemniaki ( najlepiej młode ale mogą być te z jasną skórką płukane)
    1/2 szklanki pokrojonego koperku
    1 małe udko z kurczaka ( lub 1/2 kg porcji rosołowej z kurczaka )
    1 marchewka
    przyprawa do zup ( lub 1 kostka bulionu drobiowego )
    pieprz mielony

Kapustkowa kartoflanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wierzchnie liscie z młodej kapusty 1. Liście kapusty umyć.
  • Liście młodej kapusty pokrojone 2. Pociąć na długie paski a potem w ,,julienkę".
  • Zupa z liści kapusty i ziemniaków na kurczaku 3. Obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaki. Marchew oskrobać , umyć , przekroić na pół. Do garnka włożyć mięso , ziemniaki, kapustę . Zalać wodą tak by zakryła składniki ( ok. 4 szklanek). Dodać przyprawy do zup ( ilość zależy od tego jakiej używamy ) lub kostkę rosołową. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować ok. 45 minut przy uchylonej pokrywce.
  • Gotowane udko kurczaka i gotowana marchew 4. Wyjąć mięso *.Wsypać koper. Zagotować. Doprawić do smaku.

Porady

* z mięsa zależnie od tego jakie użyliśmy robimy II Danie - albo obieramy porcję rosołową i robimy pierogi , paszteciki, krokiety, naleśniki z mięsem - albo np. panierowane mięso z udka , udko w sosie itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2012

Komentarze

Podobne przepisy