Kapustka zasmażana z garam masalą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drobno posiekaną kapustę przesypujemy do miski, posypujemy przyprawą Garam masalą i solą.
Cebulę ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do kapusty.
Wszystko wygniatamy rękami, potem przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut.
Po tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy olej, przekładamy kapustę, dodajemy ziele angielskie.
Całość przesmażamy na sporym ogniu, często mieszając około 4-5 minut.
Potem dolewamy ciepły bulion, mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy około 25 minut.
Dodajemy przecier pomidorowy, dużą szczyptę cukru, pieprz cytrynowy i czarny, mieszamy i dalej dusimy około 5-10 minut.
Pod koniec sprawdzamy smak i ew. doprawiamy solą, pieprzem lub cukrem.
Kapustka im więcej razy podsmażana tym lepsza.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub chlebem.
Komentarze